Elérhetőségek:

ALFA LŐRINC Kft.
Telefon:70/603-5363
e-mail:alfalorinc@gmail.com

Vissza a főoldalra

Árak

Napenergia, falfűtés

Víz- és energiamegtakarítás


Ajánlott linkek

fagytalanítás

A fagy elől nem védett csőszakaszok víztelenítését nagy valószínűséggel Ön is elvégezheti, a szétfagyott cső viszont cserére szorul, ami már szerelői munka.

Mi "szokott" szétfagyni? Tipikusan a locsolásra használt kerti csap, a nyaralók vízvezetékei és más vizes berendezései. A kerti csap általában a mellette található, "T" alakú elzáróval téliesíthető. A földben, szabvány szerint 120 cm-es mélységben Magyarországon már nincs nulla fok alatti hőmérséklet, így az épületbe bejövő vezeték is ezen a mélységen fut. A kerti csap vezetéke is, csak az végül feljön a felszínre, ahol már -1 foknál is megfagy a víz...

Éppen ezért a kerti csapok mellett fagytalanító csap van a földben, melynek két állasa van: vagy a kerti csap van összenyitva a nyomóvezetékkel (ahonnan a víz jön), vagy a nyomóvezeték lezáródik, és a kerti csap egy kis furaton keresztül leeresztheti magából a vizet. A fagytalanító csapra érdemes vigyázni, nem erőltetni (nem is kell), mert a cseréje az ásás miatt jó pártízezres tétel (ha nincs olyan mélyen, olcsóbb lehet, ha betont is kell törni, több).

a kerti fagytalanító csap használata a legtöbb esetben

ŐSSZEL a földből kiálló, T alakú hajtószárat 90 fokkal jobbra fordítjuk egy határozott mozdulattal, ezzel elzárjuk a földbe ásott elzárócsapot. (Ha nem áll ki, akkor a négyszögletes tengelyt, amely vagy kiáll, vagy a műanyag védőcsőben van a vége, a T alakú hajtószárat ráillesztve zárjuk el.) Ezután a kerticsapot a szokásos módon teljesen kinyutjuk. Ebben a pillanatban, ha az elzárócsap jól működik, hallhatjuk, amint a földbe a csőből kifolyó víz levegőt szív be maga után. A fagytalanítás ezzel kész.
TAVASSZAL az elzárócsapot a T alakú hajtószárral 90 fokkal balra hajtjuk, ezzel a leeresző lyuk helyett a vízhálózattal nyitjuk össze a kerti csapot. Ekkor a víz erőteljesen megindul a kerti csapból, érdemes erre számítani (ne álljuk a közelébe). Hogy megkíméljük a kerti csapot a csőben lévő rozsdától és kosztól, érdemes néhány másodpercig folyatni a kerticsapot elzárás előtt, hadd folyjanak ki a szennyeződések.


nyaralóknál

a földfelszín fölött is vannak veszélyeztetett vezetékek, fontos, hogy télre zárjuk el a csapot a vízaknában, majd a leeresztő csapon keresztül (ez is az aknában van) engedjük le a csőben megmaradt vízmennyiséget. Ekkor a vezetékek már nem fognak szétfagyni, de vigyázat: a csaptelepek közül nem mindegyikből folyik ki a víz. A hagyományos, gumitömítéses csaptelepeknél (tekerős, elzáráskor nincs határozott pont, ahol elzáródik) általában nincs probléma, egykaros, kerámiabetéteseknél van olyan típus, ahol a fagy okoz károkat.

Vissza a karbantartási tippekhezA honlapon található fényképek, szövegek bármilyen, nem magáncélú felhasználásához írásbeli hozzájárulásunk szükséges.